PeterMontereycloseBakom projektet står musikproducenten Peter Wiberg.

– Jag blev nyligen inbjuden att medverka som pianist i två helt olika produktioner. Det ena var en serie med fyra kortfilmer på temat Skandinavisk Design. Det andra projektet var At the Gates-gitarristen Anders Björlers soloprojekt Antikythera.

De här inbjudningarna hade en gemensam nämnare: man ville att Peter skulle bidra till att ge produktionerna ett stänk av svensk folkton – en känsla av Jan Johanssons Jazz på svenska. Men det inspirerade honom också till att börja arbeta med det här albumet.

– Min förste skivproducent en gång i tiden var Gunnar Johnson, som faktiskt spelade bas på den allra första inspelningen av Emigrantvisa 1961.

Gunnar Johnson satte Peter i kontakt med Jan Johansson för inspiration och vägledning. Men tragiskt nog rycktes Jan bort i en bilolycka.

– Vi var på turné samtidigt  i Småland för Rikskonserter. Vi hann aldrig träffas, tråkigt nog.

Peter har en brokig musikalisk bakgrund. Skrev sin första låt redan som treåring och efter studier i komposition i tonåren hamnade han i Göteborg.

– Jag pluggade musikvetenskap på universitetet när jag fick ett erbjudande som på ett väldigt drastiskt sätt skulle förändra min syn på det där med musik.

Nästa helg stod han på scen på en klubb på Reeperbahn med Sveriges första miljonsäljande band, the Spotnicks. Publiken var i extas – dansade på borden, skrek av lycka.

Några år senare när han bestämt sig för att skaffa sig ett ordentligt jobb hände det igen.

– Jag fick ett telefonsamtal som skulle förändra mitt liv. Det var Bob Lander på legendariska Tal&Ton-studion som undrade om jag hade lust att hoppa in som pianist på ett countryalbum. Nu genast!

Klockan var halv tio på söndagskvällen och Peter blev kvar i studion i nästan trettio år.

Som musikproducent och kompositör har han, förutom att spela in mer än femtio album, arbetat med vitt skilda uppdragsgivare – bland andra GöteborgsOperan, Sveriges Radio, Naturvårdsverket, Hasselblad och Liseberg. Han har turnerat i länder som Tyskland och Japan, hoppat in som pianist på legendariska Olympia i Paris, har haft låtar med i Melodifestivalen, på Svensktoppen, på Tysklandslistan och vunnit Europatoppen.

– Och ett av mina alster är faktiskt en av Sveriges mest spelade låtar: SF-vinjetten.

Minialbumet Jazz in Swedish är första gången på många år som han gett sig chansen att göra musik enbart för sin egen skull.

– Ingen beställare, inga avstämningsmöten, ingen målgruppsanalys. Bara sånt som jag tycker om, helt enkelt.